Wednesday, September 19, 2012

Pastri Planta




300 gm planta
200 gm gula aising
1 sb parutan kulit lemon
2 biji telur
450 gm tepung gandum
ceri merah dan ceri hijau secukupnya
gajus / badam / walnut yang dicincang
sedikit pewarna hijau

1.  Pukul planta dan gula hingga kembang. 



2.  Masuk telur sebiji demi sebiji sambil dipukul rata.



3.  Masukkan parutan kulit lemon, ceri, gajus dan tepung gandum. Gaul rata.



5.  Sapukan loyang dengan planta dan tekankan adunan ke dalam loyang kira-kira 1/2" tebal.  Adunan ini memang agak lembik sedikit.  Jika dibuat lebih nipis, ia akan lebih rangup.



6.  Panaskan oven pada suhu 160C dan bakar pastry 10 minit.  
Keluarkan sekejap dari oven dan potong-potongkan.  Bakar semula hingga masak lebih kurang 15 minit.  Aku gunakan api bawah sahaja untuk dapatkan permukaannya yang agak terang sedikit.



No comments:

Post a Comment