Bahan A:
1 cawan tepung beras
2 st tepung ubi
5 cawan santan
garam secukup rasa
1 helai daun pandan
Bahan B:
1 ketul gula melaka
daun pisang
lidi
1. Campurkan semua bahan A dan gaul sehingga tidak berbintil.
2. Kemudian dimasak di atas api sederhana sambil dikacau. Proses ni mengambil masa agak lama, hampir 1 jam jugak.
3. Masak sehingga adunan nampak berkilat dan mula nampak
gelembung2 udara. Tutup api dan biar sejuk.
4. Gula melaka dihiris atau disagat. Daun pisang dipotong lebihkurang 9-10". Satu lagi dalam 3" untuk pembalut luarnya. Kemudian dilap dan dilayurkan atas api agar lembut ketika membungkus kuih. Kalau dapat daun pisang satu pelepah, layur je dulu...lebih senang.
6. Ambil 1 sb adunan tadi dan diletakkan di tengah daun pisang. Kemudian letak 1-2 sb gula melaka tadi. Gula melaka tu biar lebih baru sedap. Kemudian diambil 1-2 sb lagi adunan tadi dan diletakkan di atas gula melaka tadi.
7. Bungkuskan kuih tu seperti di bawah. Sematkan dengan lidi lalu dikukus selama 20 minit.
No comments:
Post a Comment