Thursday, September 13, 2012

Kway Teow Haufan



Bahan A :
3 keping kway teow kering - rendam dan toskan
6-7 biji cili padi - diketuk  (kalau nak pedas)
3 sb campuran bahan B
1 st minyak


Bahan B :
1 sb kicap pekat
1 sb kicap cair
1 sb sos tiram
1 st sos ikan
1 st gula

Masukkan semua bahan dalam periuk dan masak hingga pekat sambil dikacau-kacau.  Gunakan api kecil.  Ketepikan.


Bahan C :
3 cawan air rebusan ayam/daging
4 ulas bawang merah - ditumbuk 
1 ulas bawang putih - ditumbuk
2 pokok sawi
4" carrot
10 biji fish ball
 1 batang celery
2 biji telur
3 sb campuran bahan B
sedikit serbuk lada sulah
1 sb tepung jagung (kalau nak pekat)
1 biji cili merah - dihiris
2 pokok daun sup - dihiris
sedikit bawang goreng

1.  Panaskan minyak.  Masukkan cili padi,  kway teow dan 2 sb bahan B.  Gorengkan sekejap dan angkat.


2.  Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.  Masukkan air air rebusan ayam/daging.  Biar mendidih.


3.  Masukkan sawi, carrot, lebihan bahan B.  Pecahkan telur ke dalam mangkuk dan tuangkan perlahan-lahan sambil dikacau kuah itu dalam bentuk bulatan agar telur itu nampak bertali-tali.

Kalau nak pekat, boleh masukkan bancuhan tepung jagung. 


3.  Tuangkan kuah itu atas kway teow tadi.  Taburkan dengan lada sulah, cili merah hiris dan bawang goreng.








No comments:

Post a Comment