Bahan A :
3 keping kway teow kering - rendam dan toskan
6-7 biji cili padi - diketuk (kalau nak pedas)
3 sb campuran bahan B
1 st minyak
Bahan B :
1 sb kicap pekat
1 sb kicap cair
1 sb sos tiram
1 st sos ikan
1 st gula
Masukkan semua bahan dalam periuk dan masak hingga pekat sambil dikacau-kacau. Gunakan api kecil. Ketepikan.
Bahan C :
3 cawan air rebusan ayam/daging
4 ulas bawang merah - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
2 pokok sawi
4" carrot
10 biji fish ball
1 batang celery
2 biji telur
3 sb campuran bahan B
sedikit serbuk lada sulah
1 sb tepung jagung (kalau nak pekat)
1 biji cili merah - dihiris
2 pokok daun sup - dihiris
sedikit bawang goreng
1. Panaskan minyak. Masukkan cili padi, kway teow dan 2 sb bahan B. Gorengkan sekejap dan angkat.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan air air rebusan ayam/daging. Biar mendidih.
3. Masukkan sawi, carrot, lebihan bahan B. Pecahkan telur ke dalam mangkuk dan tuangkan perlahan-lahan sambil dikacau kuah itu dalam bentuk bulatan agar telur itu nampak bertali-tali.
Kalau nak pekat, boleh masukkan bancuhan tepung jagung.
3. Tuangkan kuah itu atas kway teow tadi. Taburkan dengan lada sulah, cili merah hiris dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment