1 biji kentang russet
1/4 cawan gajus
3 helai daun limau purut
2 batang serai - dititik
1/2 cawan santan pekat
2 cawan minyak untuk menggoreng kentang
garam secukup rasa
Bahan tumbuk :
4 biji cili merah
3 ulas bawang merah
1. Kentang dihiris/disagat nipis. Kemudian dibasuh sehingga air basuhan itu tidak keruh lagi. Rendam sekejap dalam 5 minit dalam air kapur bercampur garam atau rendam dalam air ais yang dicampur garam.
Lepas tu toskan kentang tu hingga tidak berair lagi. Tekapkan dengan kitchen towel hingga betul-betul kering atau keringkan dibawah kipas.
2. Panaskan minyak dan gorengkan kentang itu hingga garing. Toskan.
4. Panaskan 2 sb minyak dan tumis bahan tumbuk bersama serai, santan dan garam. Masak hingga agak kering dan kecilkan api.
5. Masukkan kentang, gajus dan daun limau purut. Gaul rata dan angkat.
No comments:
Post a Comment