Monday, May 21, 2012

Salmon Panggang & Sayur Goreng Kicap



Bahan untuk ikan :
2 keping ikan salmon
2 sb minyak zaitun
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam

1.  Tabur lada hitam dan garam pada ikan.
2.  Panaskan minyak zaitun dan masak ikan hingga kekuningan keseluruhannya.  Di bahagian kulit salmon biar ia garing.  Angkat.

Bahan untuk sayur :
100 gm tauge
100 gm kobis
2" carrot
1/4 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 biji cili padi hijau
1 sb kicap

1.  Carrot dipotong halus memanjang.  Kobis, bawang besar dan cili padi dihiris.  Bawang putih dicincang.
2.  Bekas minyak menggoreng ikan tadi ditumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan.
3.  Masuk carrot dan masak sekejap.  Kemudian masuk tauge, cili padi, kicap dan garam.  Gaul rata.  Hidangkan bersama ikan tadi.




No comments:

Post a Comment