Friday, May 25, 2012

Kerepek Daun Sadri





Kadang-kadang tu makan kuih ni boleh lenguh rahang mulut nak mengunyahnya disebabkan kejadiannya yang keras-keras alias rangup semacam especially yang versi manis tu.  

Silap sukatan ke atau memang kejadiannya begitu, tak tau lah aku.  
Walaupun agak keras tapi memang tak sedar boleh habis sepiring bila mengunyah sambil tengok tv.  

Yang kat bawah ni adalah bahan-bahan yang aku gunakan.  Dan cara mengguntingnya pun aku ubah sikit.  Sepatutnya kuih ni digunting kecil sikit macam tepung bubur caca tapi kat sini aku saje gunting lebar-lebar sebab nak cepat siap....errkkk....

400 gm tepung gandum
1 sb rempah kari
2 sb ketumbar biji
2 st jintan manis
1 st jintan putih
1 st cili kisar/serbuk cili
1 st lada hitam 
1 1/2 st garam
1 sb planta
300 ml santan 
3 tangkai daun kari - cincang halus
2 pokok daun sadri - cincang halus

1.  Tumbuk ketumbar biji, jintan manis, jintan putih dan lada hitam.



2.  Gaul tepung dan planta.



3.  Masukkan bahan lain kecuali santan yang perlu digaul sedikit-sedikit.  Uli hingga menjadi doh yang lembut.



4.  Ambil sedikit adunan dan canai nipis.  Gunakan sedikit tepung supaya tidak melekat.  Kemudian dipotong memanjang dalam 1" lebar dan digunting pula dalam 1/2" lebar.  Buat hingga habis kemudian digoreng dalam minyak banyak.





Bila masak, kuih tu akan terapung dan goreng lagi hingga kekuningan.  Masa menggoreng tu perlu dikacau-kacau supaya kuih tu rata kuningnya dan  nampak sedikit menggelembung.  






No comments:

Post a Comment