Wednesday, September 12, 2012

Chicken Parmesan



2-3 keping isi ayam
garam dan lada hitam (coarse)
1/2 cawan breadcrumbs
1/4 cawan parmesan cheese 
1 biji telur - dipukul sedikit
1 sb butter
1 biji kentang - dipotong berbaji
sedikit minyak zaitun
sedikit sos untuk cicah

1.  Dada ayam dicucuk-cucuk dengan garfu sedikit.  Kemudian 
dilumurkan dengan garam dan lada hitam.  Biarkan dalam 10 minit.


2.  Campurkan breadcrumbs dan parmesan cheese. Ketepikan.

3.  Panaskan 1 sb butter dan sedikit minyak zaitun.    

4.  Gorengkan ayam yang diperap tadi hingga masak.  Toskan.

5.  Dalam frying pan yang sama, tak perlu tambah minyak, masak kentang dan kacang pea. 

6.  Kemudian celupkan ayam goreng tadi dalam telur dan  
disalutkan pula dengan campuran breadcrumbs dan parmesan cheese tadi.

7.  Panaskan minyak dan goreng terendam ayam tadi hingga 
garing kekuningan di kedua-dua belah.


8.  Hidangkan ayam bersama kentang dan sayur bersama sos pilihan anda.




No comments:

Post a Comment