Sunday, May 27, 2012

Cendol


Cendol buatan tangan sendiri.  Tak sama lah rupanya macam yang dibuat di kilang.  Tapi aku memang suka dengan cendol yang aku buat ni, lembut cendolnya....ini memang cite benar bukan nak puji diri sendiri.



1 cawan tepung beras 
1 sb tepung ubi
4 cawan air pandan
1 sb air kapur
pewarna hijau
1/4 st garam

1.  Masak semua bahan hingga kental dan berkilat.  Sediakan bekas berisi air sejuk.






2.  Untuk membuat cendol ni kita perlu satu acuan yang berlubang.  Boleh digunakan acuan muruku atau penapis yang mempunyai lubang sederhana besar.    




3.  Tekankan adunan yang dimasak tadi pada acuan atau penapis ke dalam air sejuk tadi.  Lenyekkan/tekankan adunan tepung tu sikit-sikit dengan belakang sudu.



5.  Simpan cendol tu dalam peti sejuk dengan airnya sekali.



Untuk membuat minuman cendol pula, kita perlukan :

A)   Santan untuk cendol
1 biji kelapa parut putih sahaja
1 liter air
sedikit garam

B)   Air Gula 
100 gm gula melaka
100 gm gula merah
3/4 cawan air
sedikit gula pasir
1 helai daun pandan

1.  Kelapa parut diperah dengan air untuk diambil santannya.  Campurkan cendol ke dalam santan itu.



2.  Gula melaka, gula merah, gula pasir, air dan daun pandan dimasak hingga gula larut dan pekat.  Manisnya ikut suka.  Tapiskan.



3.  Masukkan cendol serta santan dalam mangkuk.  Tuangkan air gula tadi.  Masukkan kacang merah atau ais kiub/kisar jika ada.





No comments:

Post a Comment