Wednesday, January 16, 2019
Sambal Bajak Indon
100 gm cili merah
20 gm cili padi merah
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb belacan
2 biji tomato
3 helai daun salam
1 batang serai
20 gm lengkuas
1 st gula melaka
1 sb asam jawa
1/4 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1. Tomato dipotong 8. Serai dan lengkuas dititik. Asam jawa dibancuh dengan sedikit air.
2. Panaskan minyak dan goreng cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih, tomato dan belacan hingga layu.
3. Tumbuk/kisar bahan yang digoreng tadi.
4. Panaskan semula bekas minyak menggoreng tadi dan tumis bahan tumbuk/kisar hingga pecah minyak.
4. Masuk daun salam, serai, lengkuas, gula melaka, air asam jawa dan garam. Tumis sekejap dan tutup api.
Labels:
Sambal
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment