Sunday, January 20, 2019

Ikan Selar Kuning Masak Pindang Serani


Teringat lagi inilah lauk yang aku suka arwah mak aku masak dulu.  Masa demam memang selera aku makan.  Harum halia dan serai tu sungguh menyelerakan.

Pindang serani ni tak perlu letak kunyit.  Warnanya memang keruh macam ni.


5-6 ekor ikan selar kuning
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" halia
1 batang serai
1 sb asam jawa
2 cawan air
garam secukup rasa

1.  Bawang merah, bawang putih dan halia dihiris.  Serai dititik.  Asam jawa dibancuh dengan 1/2 cawan air.


2.  Masuk bawang merah, bawang putih, halia, serai dan air asam jawa ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih.


3.  Bila dah mendidih sedikit masukkan ikan dan garam.  Masak lagi hingga mendidih dan ikan masak.  Ikan selar kuning ni cepat hancur sebab itu dimasukkan lewat sedikit.  


4.  Bila menghidang, taburkan cili hijau atau cili padi potong kalau ada.  Sedap dimakan dengan nasi bersama sambal belacan atau sambal goreng.




No comments:

Post a Comment