Wednesday, January 30, 2019

Lempeng Pisang & Kelapa




400 gm pisang masak
1 cawan kelapa parut
2/3 cawan tepung gandum
2 sb gula pasir/perang
1/4 st garam
1 sb minyak masak
daun pisang secukupnya



1.  Pisang dilenyek hingga hancur.  Kelapa parut diasingkan dalam 5sb untuk tabur atas lempeng.  Daun pisang dipotong 8" setiap keping.



2.  Campurkan semua bahan (kecuali 5sb kelapa)  dan adun hingga sebati.  



3.  Ambil sekeping daun pisang.  Sapukan sedikit minyak di atasnya.  Kalau tak nak letak minyak pun boleh jugak.  



4.  Letak 2sb adunan ke atas daun pisang.  Ratakan sedikit dalam bentuk bulat.  Letak pula 1 sb kelapa parut yang diasingkan tadi di tengahnya.  Kemudian ambil sedikit lagi adunan tadi dan tutupkan kelapa parut itu.  Ratakan sedikit perlahan-lahan.  



Buatlah lagi untuk lempeng selanjutnya sehingga habis.  Untuk adunan ini boleh dapat 5 keping lempeng.



5.  Panaskan pan tanpa minyak.  Letakkan sekeping lempeng bersama daun pisang tadi di atas pan. Biarkan hingga masak.  Kalau nak ada hitam-hitam sikit, masak lama sikit.  Kemudian terbalikkan lempeng itu dan biarkan masak.



6.  Dah siap semua dimasak, bolehlah dinikmati lempeng ni begitu sahaja atau sedap juga dicicah dengan sambal tumis.




Lempeng ni tak perlu daun pisang pun ok aje.  
Cuma bila guna daun pisang ni bau kampung tu πŸ˜ŠπŸ˜‹  
lebih terasa dan nampak menarik.


No comments:

Post a Comment