Friday, August 30, 2013

Pesmol Ikan Patin


Tak tahulah apa maksud "pesmol" tu.  
Apapun ...masakan ni memang sedap.
Ini adalah masakan Sunda


Bahan A :
1 ekor ikan patin
sedikit garam
sedikit jus limau nipis

Bahan B :
4 biji cili merah
5 biji cili padi
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" kunyit hidup
1/2" halia
5 biji buah keras

Bahan C :
2 batang serai - dititik
2" lengkuas - diketuk
2 helai daun limau purut
2 helai daun salam
4 biji cili padi merah - diketuk
1 biji tomato - didadu besar
3 sb minyak untuk menumis
1 cawan air
garam secukup rasa

1.  Bahan A :  Ikan dibersihkan dan di belah belakang. Lumur ikan dengan garam dan jus limau.  Jus limau itu boleh digantikan dengan air asam jawa.  Lumurkan sekali di bahagian dalam ikan yang dibelah tadi. 


Bahan B dikisar halus.

2.  Panaskan minyak dan goreng ikan tadi hingga garing.  Ketepikan.


3.  Bekas minyak menggoreng ikan tadi ditumiskan bahan kisar hingga pecah minyak. Masuk serai dan lengkuas.  Masak sekejap.


4.  Masuk air dan masak hingga pekat.  Akhir sekali masuk garam, daun salam, daun limau purut, tomato dan cili padi merah.  Gaulkan sekejap dan tutup api.


5.  Tuangkan kuah itu di atas ikan yang digoreng tadi.



No comments:

Post a Comment