Friday, August 16, 2013

Agar-agar Cendol Gula Melaka




Lapisan Bawah :
10 gm agar-agar
700 ml air
250 ml santan pekat
1/2 cawan gula pasir
500 gm cendol
1/4 st garam

Lapisan Atas :
10 gm agar-agar
700 ml air
100 gm gula melaka
1/4 cawan gula merah
250 ml santan pekat
1/4 st garam

Cara Menyediakan Lapisan Bawah :
Masuk air, agar-agar dan gula ke dalam periuk.  Masak hingga semua larut.  Kemudian masuk santan dan garam.  Biarkan mendidih sedikit sambil dikacau-kacau.  Akhir sekali masukkan cendol dan garam dan tuangkan dalam acuan yang telah dibasahkan supaya ia mudah dikeluarkan.  Sejukkan dan biar ia keras sedikit.  

Untuk mengelakkan cendol itu mendak di bahagian bawah, kacaukan perlahan-lahan dengan sudu semasa agar-agar itu hampir keras.  Kemudian cakarkan bahagian atasnya dengan garfu sebelum dituangkan adunan bahagian atas.



Cara Menyediakan Lapisan Atas :
Masuk air, gula merah dan serbuk agar-agar ke dalam periuk.  Bila gula dan agar-agar telah larut, tapiskan. Kemudian dimasukkan semula ke dalam periuk diikuti dengan santan dan garam.  Kacau-kacaukan dan bila hampir mendidih, tutup api. 




No comments:

Post a Comment