Satu ketika dulu masakan ni memang top kat kampung terutama masa kenduri. Sekarang ni dah susah nak jumpa. Masakan ni simple dan sedap.
1/2 kg daging lembu
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji kentang
1/4 cawan kacang peas
1 biji tomato - dipotong empat
1 biji cili merah - dihiris serong
kicap secukupnya
1 cawan air
garam
Bahan kisar :
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2" halia
1/2 st lada hitam
5 tangkai cili merah/cili kering
1. Kentang dihiris nipis dan digoreng. Ketepikan.
2. Daging dipotong nipis dan direbus dengan 1 cawan air agar cepat empuk. Asingkan daging dan air rebusannya. Ketepikan.
3. Tumis bahan kisar dan bila telah naik bau, masukkan daging rebus tadi. Gorengkan hingga rempah itu sebati dengan daging.
4. Masuk air rebusan daging. Bila mendidih, masukkan kicap secukupnya, bawang besar dan garam secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan tomato, kentang dan kacang peas. Balik-balikkan dan angkat. Bila menghidang, taburkan cili merah.
No comments:
Post a Comment