Thursday, August 1, 2013

Agar-agar Kemenyan




Bahagian A :
10 gm agar-agar tali
1 cawan susu cair
3 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
1/4 st garam

1.  Masak agar-agar, air, gula dan daun pandan hingga gula larut.
2.  Masuk susu cair dan garam.  Masak sekejap tapi jangan sampai mendidih.
3.  Tuang dalam loyang.  Bila keras, dipotong-potongkan.



Bahagian B :
20 gm agar-agar tali
4 cawan air
100 gm gula melaka
2 sb gula merah
1 helai daun pandan
1/4 st garam

1.  Masak agar-agar, air, gula melaka, gula merah dan daun pandan.
2.  Bila mendidih, tapis agar-agar dan tuangkan dalam agar-agar yang dipotong-potong tadi.  Sejukkan biar keras. 





Agar-agar yang dipotong-potong itu dibiarkan berterabur di dalam loyang/bekas supaya kelihatan seperti rupa kemenyan.





No comments:

Post a Comment