Saturday, August 31, 2013

Daging Goreng Jintan



300 gm daging  
1 cawan air
2 sb kicap 
2 batang serai - dititik
2 helai daun limau purut
4 biji cili padi - diketuk
garam secukup rasa

Bahan kisar/tumbuk :
1 biji bawang besar
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
1 sb ketumbar
1/2 sb lada hitam
1" kunyit hidup
1 biji cili merah
3 biji cili padi

1.  Daging dipotong nipis dan dimasukkan dalam periuk bersama air dan rebus hingga daging empuk.  Toskan.  Air rebusan daging boleh disimpan untuk kegunaan lain.


2.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar/tumbuk dan serai hingga naik bau.  




3.  Masukkan daging.  Masak hingga daging sebati dengan bahan tumisan.  

4.  Akhir sekali masukkan kicap, daun limau, cili padi dan garam.  Gaul-gaulkan sekejap dan tutup api.




No comments:

Post a Comment