Sunday, August 25, 2013

Nasi Kebuli Ayam





2 cawan beras basmathi - direndam 20 minit dan toskan
3 keping dada ayam 
1 st serbuk kunyit
1 sb saffron - direndam dalam air panas
3 cawan air 
1 batang serai - dititik
1 helai daun pandan
3" kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 pokok daun ketumbar
sedikit bawang goreng
1 cawan minyak untuk menggoreng ayam
garam secukup rasa

Bahan kisar :
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2" halia
1" lengkuas
2 batang serai
1 sb lada hitam
1 sb ketumbar biji



1.  Lumur ayam dengan serbuk kunyit.  Ambil separuh dari bahan kisar tadi dan masukkan dalam periuk bersama air dan ayam. Rebus hingga ayam mendidih.  Toskan ayam dan asingkan air rebusan untuk memasak nasi nanti.



2.  Ayam yang telah ditoskan tadi digoreng bersama dengan bahan-bahan rebusan tadi hingga garing.  Ketepikan.




3.  Panaskan minyak dalam periuk dan tumis baki bahan kisar tadi hingga naik bau.  



4.  Masukkan serai dan beras.  Goreng sekejap.  Masukkan air rebusan ayam dan saffron bersama air rendamannya.  Boleh tambah air untuk dapatkan sukatan air yang bersesuaian dengan jenis beras yang digunakan.



5.  Akhir sekali masukkan garam dan daun pandan.  Biarkan nasi masak seperti biasa.  Lepas itu masukkan ayam yang digoreng tadi bersama dengan rempah-rempahnya.  Taburkan bawang goreng dan daun ketumbar.







No comments:

Post a Comment