1 paket kulit wantan
200 gm isi ayam
5 ekor udang
1 st sos tiram
1/4 st minyak bawang putih
1 pokok daun bawang
1/4 st serbuk lada sulah
garam secukup rasa
1. Udang dicincang kasar. Daun bawang dihiris.
2. Campurkan isi ayam, sos tiram, minyak bawang putih, daun bawang, serbuk lada sulah dan garam ke dalam pengisar. Kisar hingga hancur.
3. Kemudian gaul rata bahan kisar dan udang cincang.
4. Ambil sekeping kulit wantan dan isi 1 st bahan inti tadi. Jangan letak banyak sangat nanti lambat masak isinya. Sapu sedikit air di tepi-tepi kulit wantan itu dan bunjutkannya.
Isi wantan ni sebenarnya boleh juga ikut suka hati kita.
Aku pernah makan (entah di mana) isinya adalah sebiji fish ball aje. Sedap jugak sebab fish ball tu pun memang dah ada rasanya yang tersendiri.
No comments:
Post a Comment