200 gm udang kertas
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sb serbuk udang kering
2 sb sos tiram
1 cawan air
5 biji cili padi
1 biji cili merah
1 st tepung jagung
garam secukup rasa
1. Udang kertas dibuang kepala dan ekornya yang tajam itu. Bawang besar dan bawang putih dihiris. Cili padi dan cili merah dihiris atau dibelah dua. Tepung jagung dibancuh dengan sedikit air.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
3. Masuk serbuk udang kering. Tumis sekejap dan masukkan udang, air, sos tiram, gula pasir dan garam.
4. Bila mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung. Akhir sekali masuk cili padi dan cili merah. Bila dah nampak berkilat, tutup api. Boleh tambah air panas jika terlalu pekat.
Aku memang tak berapa gemar menggunakan gula pasir dalam
masakan aku tapi aku pernah diberitahu oleh seorang rakan berbangsa cina, kalau masakan kita menggunakan sos tiram sebaiknya dimasukkan sedikit gula pasir. Rasa masakan tu akan lebih berperisa.
No comments:
Post a Comment