Wednesday, June 13, 2012

Agar-Agar Bandung Selasih Ku Sayang



Agar-agar ini terbahagi kepada 2 bahagian.  


Step pertama kita buat agar-agar bandung dulu


10 gm agar-agar tali
700 ml air
120 gm gula batu
1/2 sb biji selasih
1 helai daun pandan
sedikit pewarna merah


1.  Biji selasih direndam dengan air hingga kembang.


 2.  Masukkan agar-agar tali, gula batu, air dan daun pandan ke dalam periuk.  Masak hingga agar-agar dan gula larut.  




3.  Masukkan sedikit saja pewarna merah.  Pastikan warna merahnya jernih.  Masukkan biji selasih.  Biarkan agar-agar itu sejuk dan mula pekat tapi masih belum beku sambil dikacau-kacau supaya biji selasih itu berserakkan. 


4.  Sediakan satu bekas bulat tinggi.  Bekas itu janganlah terlalu tinggi atau besar.  Nanti pecah pula bila hendak dikeluarkan. Letakkan sebiji gelas hi-ball di tengahnya.  Tuangkan agar-agar selasih itu disekeliling gelas hi-ball itu.  Kacaukan sedikit perlahan-lahan dengan sudu atau chopstick supaya biji selasih itu tidak berkumpul setempat.  Bekukan dalam peti sejuk 4jam atau semalaman.  

Keluarkan gelas hi-ball itu perlahan-lahan supaya agar-agar itu tidak pecah sewaktu dikeluarkan.
Step untuk buat agar-agar bandung.
10 gm agar-agar tali
700 ml air
120 gm gula batu
1 tin susu cair
sedikit pewarna merah
sedikit esen ros

1.  Masakkan agar-agar tali bersama gula batu dan air.  

2.  Bila agar-agar dan gula telah larut, masukkan susu cair dan pewarna merah.  Masak lagi hingga mendidih sedikit. 
Tutup api dan masukkan esen ros.  Biarkan ia sejuk sekejap tapi jangan sampai beku.  


3.  Ambil bekas berisi agar-agar selasih itu.  Tuangkan perlahan-lahan agar-agar bandung itu di tengahnya.  Bekukan semula dalam peti sejuk semalaman.


No comments:

Post a Comment