Step pertama kita buat agar-agar bandung dulu
700 ml air
2. Masukkan agar-agar tali, gula batu, air dan daun pandan ke dalam periuk. Masak hingga agar-agar dan gula larut.
4. Sediakan satu bekas bulat tinggi. Bekas itu janganlah terlalu tinggi atau besar. Nanti pecah pula bila hendak dikeluarkan. Letakkan sebiji gelas hi-ball di tengahnya. Tuangkan agar-agar selasih itu disekeliling gelas hi-ball itu. Kacaukan sedikit perlahan-lahan dengan sudu atau chopstick supaya biji selasih itu tidak berkumpul setempat. Bekukan dalam peti sejuk 4jam atau semalaman.
Keluarkan gelas hi-ball itu perlahan-lahan supaya agar-agar itu tidak pecah sewaktu dikeluarkan.
120 gm gula batu
1/2 sb biji selasih
1 helai daun pandan
sedikit pewarna merah
1. Biji selasih direndam dengan air hingga kembang.
2. Masukkan agar-agar tali, gula batu, air dan daun pandan ke dalam periuk. Masak hingga agar-agar dan gula larut.
3. Masukkan sedikit saja pewarna merah. Pastikan warna merahnya jernih. Masukkan biji selasih. Biarkan agar-agar itu sejuk dan mula pekat tapi masih belum beku sambil dikacau-kacau supaya biji selasih itu berserakkan.
4. Sediakan satu bekas bulat tinggi. Bekas itu janganlah terlalu tinggi atau besar. Nanti pecah pula bila hendak dikeluarkan. Letakkan sebiji gelas hi-ball di tengahnya. Tuangkan agar-agar selasih itu disekeliling gelas hi-ball itu. Kacaukan sedikit perlahan-lahan dengan sudu atau chopstick supaya biji selasih itu tidak berkumpul setempat. Bekukan dalam peti sejuk 4jam atau semalaman.
Keluarkan gelas hi-ball itu perlahan-lahan supaya agar-agar itu tidak pecah sewaktu dikeluarkan.
Step untuk buat agar-agar bandung.
10 gm agar-agar tali
700 ml air
120 gm gula batu
1 tin susu cair
sedikit pewarna merah
sedikit esen ros
10 gm agar-agar tali
700 ml air
120 gm gula batu
1 tin susu cair
sedikit pewarna merah
sedikit esen ros
1. Masakkan agar-agar tali bersama gula batu dan air.
2. Bila agar-agar dan gula telah larut, masukkan susu cair dan pewarna merah. Masak lagi hingga mendidih sedikit.
No comments:
Post a Comment