Friday, January 5, 2018

Biskut Sampan




Bahan untuk pastry :
250 gm butter
120 gm gula perang halus
1 biji kuning telur
1/2 st esen vanila
40 gm tepung jagung
2 1/4 cawan tepung gandum
acuan bentuk sampan secukupnya

Bahan untuk inti :
1/2 cawan kelapa kering
sedikit ceri merah dan hijau
sedikit cornflakes 

1.  Ceri merah dan hijau dipotong kecil.  Cornflakes diramas halus.  Selain cornflakes, boleh gunakan coconut flakes, nestum, oats atau  badam cincang.  

2.  Pukul butter dan gula perang hingga kembang.  Masuk kuning telur dan esen vanila.  Pukul lagi.

3.  Masuk tepung jagung, tepung gandum dan separuh dari kelapa kering.  Kelapa kering tu gunakan kelapa parut putih yang disangai hingga kering sedikit.  Uli hingga menjadi doh yang lembut.

4.  2/3 dari doh tadi dibuat pastry.  Ambil sedikit doh itu dan tekankan ke dalam acuan sampan.  Tekankan ikut lekuk acuan sampan itu untuk isi inti pada setiap acuan.  Ketepikan.

5.  Ambil 1/3 dari doh itu untuk dijadikan inti.  Campurkan dengan lebihan kelapa kering dan uli hingga sebati.      

6.  Doh untuk inti pula dibulatkan kecil dan digelek sedikit atas tapak tangan supaya menjadi lonjong sedikit dan letakkan di atas pastry tadi.  Tekan sedikit supaya kemas.  
Kemudian hiaskan dengan ceri dan taburkan cornflakes.  

7.  Bakar pada suhu 170C selama 15 minit.









No comments:

Post a Comment