Tuesday, January 30, 2018

Masak Lemak Daging Salai & Belimbing Buloh



300 gm daging salai
1 biji kelapa
2 cawan air
2 batang serai
1 helai daun kunyit
5 biji belimbing buloh
garam secukup rasa

Bahan kisar :
10 biji cili padi
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
20 gm kunyit hidup
1 sb udang kering

1.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi sekali dengan 1 cawan air dijadikan santan cair.  Serai dititik.  Belimbing buloh dibelah 2.


2.  Masukkan bahan kisar, daging salai, serai dan santan cair ke dalam periuk.  Masak hingga mendidih.


3.  Kemudian masukkan daun kunyit yang dikoyakkan sedikit, belimbing buloh, santan pekat dan garam.

4.  Biarkan kuah mendidih sedikit tapi pastikan jangan sampai pecah minyak.  Gunakan api perlahan.  Kuah mestilah pekat.  




No comments:

Post a Comment