Saturday, January 27, 2018

Telur Mata Masak Tiga Rasa




3 biji telur
2 sb cili kisar
1 biji bawang besar - dihiris bulat
2 biji cili padi - dihiris
4 helai daun limau purut
3 sb minyak untuk menumis
1 biji tomato - didadu kecil
1/4 cawan air
garam secukup rasa

Bahan ditumbok kasar :
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1" halia
1 biji cili merah

Bahan untuk sos :
1 sb sos tomato
2 sb sos cili
1 sb sos ikan
1 sb gula
1 sb jus limau nipis
1 st kicap lemak manis

1.  Panaskan minyak dan goreng telur mata kerbau sebiji-sebiji dan letakkan dalam pinggan.

2.  Bekas minyak menggoreng telur itu ditumis bahan tumbuk hingga naik bau.  

3.  Lepas itu masukkan cili kisar.  Tumis lagi hingga garing.  

4.  Kemudian masukkan campuran bahan sos dan air.  Bila mendidih sedikit, masukkan bawang besar, tomato, garam dan daun limau purut.  Masak hingga pecah minyak.

5.  Akhir sekali tuangkan di atas telur mata kerbau tadi.  Tabur cili padi.






No comments:

Post a Comment