Saturday, January 27, 2018

Siakap Tiga Rasa




1 ekor ikan siakap
3 sb tepung jagung
sedikit garam
3 sb cili kisar
1/2 cawan air
1 biji tomato - didadu
1 kuntum bunga kantan - dihiris
4 helai daun limau purut
3 biji cili padi - dihiris
1 cawan minyak

Bahan ditumbuk kasar :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
20 gm halia 
2 biji cili merah

Bahan untuk sos :
1 sb sos tomato
2 sb sos cili
2 sb sos ikan
2 sb gula pasir
1 biji limau nipis - ambil jus
1 st kicap lemak manis

1.  Bersihkan ikan.  Lumurkan ikan dengan garam dan tepung jagung.  Lepas itu goreng ikan hingga garing.  Letak atas pinggan.



2.  Tinggalkan sedikit minyak bekas menggoreng ikan tadi.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga naik bau.

3.  Masuk cili kisar dan tumis lagi.  Bila cili dah nampak garing, masukkan bahan sos yang telah dicampurkan.



4.  Kemudian masukkan bunga kantan, daun limau purut, air, tomato dan garam.  Masak hingga pecah minyak.



5.  Tuangkan sos itu di atas ikan goreng tadi.  Taburkan dengan cili padi potong.  







No comments:

Post a Comment