Saturday, September 28, 2019

Kerepek Kulit Popia Ikan Bilis




1 paket kulit popia 
200 gm ikan bilis besar
1/3 cawan tepung gandum
sedikit air
1 liter minyak untuk menggoreng

1.  Kulit popia dipotong 4 segi.  Saiz tu ikut suka atau agak-agak lebih kurang ikut saiz ikan bilis tu.   Kulit popia tu tak payah ditutup dengan kain lembap.  Ia kering sedikit pun tak apa sebab kita memang nak goreng aje jadi kerepek.

2.  Ikan bilis dibuang kepala dan dibelah dua.  Kalau terlalu besar boleh aje disiat jadi 4.  Basuh dan toskan biar kering sedikit.

3.  Tepung gandum tu dibancuh dengan sedikit air.  Jangan terlalu cair.  Ia untuk dijadikan gam untuk melekatkan ikan bilis tu.

4.  Ambil satu ikan bilis tu dan celupkan sebelah bawahnya pada bancuhan tepung itu.  Kemudian lekatkan atas kepingan kulit popia yang telah dipotong tadi.  Susunkan atas tray biar ia kering sedikit.

5.  Panaskan minyak dan goreng hingga garing kekuningan.  Toskan dan simpan dalam bekas kedap udara.




No comments:

Post a Comment