Sunday, September 22, 2019

Nasi Goreng Cina

      



800 gm nasi sejuk
1 batang carrot
1 batang jagung
1/3 cawan kacang peas Ayam Brand
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 ekor udang
2 biji telur
1 sb sos tiram
1 pokok daun bawang
1/4 cawan minyak untuk menumis
sedikit bawang goreng
garam secukup rasa

1.  Carrot didadu kecil.  Jagung dilurutkan bijirinnya.  Bawang merah dan bawang putih dihiris.  Udang dibersihkan.  Daun bawang dihiris.  Kacang peas dibilas dengan air bersih dan toskan.



2.  Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.

3.  Masukkan carrot, jagung, kacang peas dan udang.  Tumis hingga sayur agak empuk dan masuk sos tiram.


3.  Pecahkan telur ke dalam kuali.  Biarkan seketika dan gaul rata.

4.  Akhir sekali masuk nasi dan garam.  Gaul hingga rata.  Bila menghidang, tabur daun bawang dan bawang goreng.




    

No comments:

Post a Comment