Monday, September 9, 2019

Kek Batik




Bahan untuk kek :
200 gm biskut marie
1/2 cawan butter
1/2 cawan susu pekat
1/3 cawan milo
1/4 cawan serbuk koko

Bahan untuk topping :
200 gm whip cream
200 gm coklat 

1.  Cairkan butter dalam periuk atau kuali.  

2.  Masuk susu pekat, milo dan serbuk koko.  Gaul rata hingga mendidih sedikit dan pekat.  Tutup api.



3.  Kemudian masukkan biskut yang telah dipatah 2 atau 4.  Gaulkan cepat hingga biskut bersalut dengan adunan coklat itu. 





4.  Tuangkan semua biskut ke dalam acuan saiz 8"x8" yang telah dialas dengan baking paper.  Tekan-tekankan adunan itu hingga padat.


5.  Akhir sekali tuangkan topping di atasnya.  Simpan kek itu dalam petisejuk hingga keras.  




No comments:

Post a Comment