Monday, September 9, 2019

Chakoi




2 cawan tepung gandum
1 sb minyak masak
1/4 st garam
1/4 st yis
3 sb gula pasir
3/4 cawan air suam
1 liter minyak untuk menggoreng

1.  Campurkan air suam, yis dan 1 sb gula pasir.  Biarkan seketika sehingga yis mengembang.

2.  Dalam mangkuk yang lain, masukkan tepung gandum, minyak masak, garam dan 2 sb gula pasir.  Gaul rata.

3.  Buat lubang dibahagian tengah campuran tepung itu dan tuangkan yis yang telah mengembang itu.

4.  Gaulkan adunan itu.  Adunan itu memang melekit tapi tutupkan dengan kain lembab selama 1 jam atau hingga adunan itu naik mengembang.

5.  Taburkan tepung gandum di atas papan pencanai.  Letakkan adunan tadi di atas taburan tepung itu.  Bahagi adunan kepada dua bahagian.

6.  Leperkan adunan itu dalam 1/2" tebal.  Potong-potongkan.  Letak tepung jika adunan melekit.  Ambil 2 potongan itu dan tindihkan.  Lepas itu tekankan bahagian tengahnya dengan belakang pisau tapi jangan sampai terputus.  Biarkan adunan itu naik dalam 30 minit.



7.  Panaskan minyak.  Ambil sepotong doh itu dan tarik sedikit di kiri-kanannya dan masukkan dalam minyak panas.  Goreng hingga garing kekuningan dan toskan.



8.  Chakoi ini boleh dimakan dengan sambal atau kastad pandan/serikaya atau dicicah dengan air kopi.


No comments:

Post a Comment