Sunday, October 28, 2018

Muruku Omapodi




3 cawan tepung dhal gram
3/4 cawan tepung beras
1 st serbuk jintan putih
1/4 cawan omum water (beli di kedai india)
2/4 cawan air
1/4 cawan planta atau minyak masak
1 st serbuk cili
1 liter minyak untuk menggoreng
1 sb garam
daun kari secukupnya (jika hendak)

1.  Campur tepung dhal, tepung beras, jintan putih, serbuk cili dan garam.  Masuk omum water dan air sedikit demi sedikit.

2.  Adunan ini agak melekit.  Masuk planta atau minyak sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.

3.  Panaskan minyak dalam kuali besar.  Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan muruku yang halus.  Tekankan adunan ke dalam minyak panas.  Gorengkan omapudi hingga kekuningan.  Jangan terlalu garing nanti ia akan keras.  Gorengkan sekali daun kari dan taburkan pada omapodi itu.  Toskan dan simpan dalam bekas kedap udara.








No comments:

Post a Comment