Thursday, November 1, 2018
Pais Jagung
2-3 batang jagung
1 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut
4 sb gula pasir
1/4 st garam
kulit jagung secukupnya
1. Jagung dikeluarkan kulitnya dari bahagian tangkai supaya kulitnya tidak pecah-pecah. Ketepikan kulit itu untuk membungkus pais.
2. Parut jagung atau dikisar jagung itu gunakan pengisar kering. Tinggalkan sedikit bijirin jagung itu dalam 2 sb untuk dicampurkan ke dalam jagung parut itu.
3. Satukan jagung, tepung gandum, kelapa parut, gula pasir dan garam. Gaulkan hingga sebati.
4. Ambil sehelai kulit jagung dan letakkan dalam 3 sb adunan itu di atasnya. Bungkuskan 4 persegi.
5. Panaskan air dalam kukusan hingga mendidih. Kukuskan pais jagung itu selama 30 minit.
Labels:
Kuih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment