Thursday, November 1, 2018

Pais Jagung



2-3 batang jagung 
1 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut
4 sb gula pasir
1/4 st garam
kulit jagung secukupnya

1.  Jagung dikeluarkan kulitnya dari bahagian tangkai supaya kulitnya tidak pecah-pecah.  Ketepikan kulit itu untuk membungkus pais.


2.  Parut jagung atau dikisar jagung itu gunakan pengisar kering.  Tinggalkan sedikit bijirin jagung itu dalam 2 sb untuk dicampurkan ke dalam jagung parut itu.


3.  Satukan jagung, tepung gandum, kelapa parut, gula pasir dan garam.  Gaulkan hingga sebati.


4.  Ambil sehelai kulit jagung dan letakkan dalam 3 sb adunan itu di atasnya.  Bungkuskan 4 persegi.  


5.  Panaskan air dalam kukusan hingga mendidih.  Kukuskan pais jagung itu selama 30 minit.




No comments:

Post a Comment