Saturday, November 10, 2018

Kobis Masak Lemak Putih




250 gm kobis
2" carrot 
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/4 cawan serbuk udang kering
1 biji kelapa
2 1/2 cawan air
1 biji cili merah
garam secukup rasa

1.  Kobis dihiris dan direndam sekejap dalam air garam.  Toskan.  Carrot dipotong nipis.



2.  Bawang merah, bawang putih dihiris.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat.  Perah lagi kelapa itu dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.



3.  Masukkan kobis, carrot, bawang merah, bawang putih, serbuk udang kering dan santan cair ke dalam periuk.  Masak dengan api perlahan hingga mendidih sambil dikacau selalu.

4.  Bila kuah dah mendidih, segera masukkan santan pekat dan garam.  Kacau sentiasa kuah itu supaya tidak pecah minyak.  Tutup api.




No comments:

Post a Comment