Saturday, October 27, 2018

Nasi Goreng Jagung




200 gm nasi sejuk
1/3 cawan jagung
2" carrot
10 ekor udang
1 biji telur
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sb minyak untuk menumis
sedikit serbuk lada sulah
garam secukup rasa

1.  Jagung direbus atau dikukus hingga lembut dan toskan.  Carrot dipotong halus memanjang.  Bawang merah dan bawang putih dihiris.

2.  Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih bersama carrot.  Kalau guna jagung mentah, masukkan sekali jagung bersama bawang itu dan tumis hingga bawang kekuningan dan jagung masak.



3.  Lepas itu masuk udang dan telur.  Kacau-kacau supaya telur hancur dan udang bertukar merah.

4.  Kemudian barulah dimasukkan nasi.  Gaul-gaulkan hingga rata.  Akhir sekali masuk garam dan serbuk lada sulah. Masak lagi lebih kurang 5 minit dan tutup api.



No comments:

Post a Comment