Thursday, October 25, 2018

Ayam Masak Merah



1/2 ekor ayam
1 biji bawang besar
3" kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 cawan cili kisar
3 sb tomato sos
1 sb sos tiram
2" halia
1 sb asam jawa
2 cawan air
1 sb serbuk kunyit
1 cawan minyak 
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

1.  Ayam digaram-kunyit.  Bawang besar dihiris bulat.  Halia diketuk.  Asam jawa diramas dengan sedikit air.

2.  Panaskan minyak dan goreng ayam separuh masak.  Toskan.

3.  Bekas lebihan menggoreng minyak ditumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih hingga naik bau.  Lepas itu masuk bahan tumbuk dan tumis hingga naik bau.  

4.  Masukkan pula cili kisar dan halia.  Tumiskan hingga garing dan pecah minyak.


5.  Kemudian masukkan tomato sos, sos tiram dan air asam jawa.  Tumis sekejap dan masuk air.

6.  Akhir sekali masuk ayam, bawang besar dan garam.  Didihkan lagi hingga pekat sedikit.  Tutup api.




No comments:

Post a Comment