Wednesday, October 17, 2018
Masak Lemak Rebung Buluh
3 batang rebung buluh
2 batang serai
1 biji kelapa
1 keping asam-keping
garam secukup rasa
Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
15 biji cili padi
3 sb udang kering
3" kunyit hidup
1. Rebung dihiris nipis. Direbus hingga lembut sambil tukar air rebusan sebanyak 2 kali bila ia mendidih. Toskan.
Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat. Diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.
2. Masuk bahan tumbuk, santan cair dan serai ke dalam periuk. Masak dengan api perlahan dan biarkan ia mendidih perlahan-lahan. Api jangan terlalu kuat supaya tidak pecah minyak.
3. Bila kuah dah mula mendidih sedikit, masuk rebung, santan pekat, asam-keping dan garam. Biarkan ia mendidih sekali lagi tapi pastikan api perlahan. Kuah mestilah pekat.
Labels:
Masak Lemak,
Sayur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment