Wednesday, October 17, 2018

Masak Lemak Rebung Buluh




3 batang rebung buluh
2 batang serai
1 biji kelapa
1 keping asam-keping
garam secukup rasa

Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
15 biji cili padi
3 sb udang kering
3" kunyit hidup




1.  Rebung dihiris nipis.  Direbus hingga lembut sambil tukar air rebusan sebanyak 2 kali bila ia mendidih.  Toskan.

Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat.  Diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.



2.  Masuk bahan tumbuk, santan cair dan serai ke dalam periuk.  Masak dengan api perlahan dan biarkan ia mendidih perlahan-lahan.  Api jangan terlalu kuat supaya tidak pecah minyak.



3.  Bila kuah dah mula mendidih sedikit, masuk rebung, santan pekat, asam-keping dan garam.  Biarkan ia mendidih sekali lagi tapi pastikan api perlahan.  Kuah mestilah pekat.





No comments:

Post a Comment