Monday, October 15, 2018
Dark Chocolate Crinkle Cookies
225 gm dark chocolate
4 sb butter
2 biji telur
1/2 cawan gula castor
1 st esen vanila
1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
1. Cairkan dark chocolate menggunakan kaedah double boil. Tutup api dan masukkan butter. Kacau hingga sebati. Ketepikan.
2. Pukul telur dan gula hingga kembang. Masuk esen vanila. Pukul lagi.
3. Masukkan chocolate cair tadi dan dikacau hingga sebati.
4. Akhir sekali masuk tepung yang telah diayak bersama serbuk koko. Gaul hingga sebati. Adunan ini sememangnya cair. Simpan dalam peti sejuk selama 2 jam.
5. Kemudian ambil 1 st doh itu dan bulatkan. Tekan sikit supaya tak terlalu tebal nanti tak masak di bahagian dalamnya.
6. Golekkan bebola itu dalam gula icing. Susun atas dulang pembakar yang telah dialas dengan baking paper. Bakar pada suhu 150C lebih kurang 15 minit atau hingga masak.
Labels:
Biskut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment