Thursday, September 1, 2016

Daging Pekasam Goreng




200 gm daging pekasam
1 st serbuk kunyit
2 tangkai cili kering - dipotong pendek
1 biji capsicum hijau - dipotong besar
1 biji capsicum merah - dipotong besar
1 biji bawang besar -dihiris
1 st lada hitam - tumbuk kasar
2-3 helai daun limau purut
3-4 biji cili padi - diketuk sedikit
1 biji lemon atau limau nipis

1.  Panaskan sedikit minyak dan masukkan daging pekasam bersama berasnya sekali.  Taburkan serbuk kunyit dan gorengkan daging itu hingga garing.  Ketepikan.

2.  Bekas minyak menggoreng daging tadi, digorengkan bawang besar dan cili kering. 



3.  Bila cili kering tu hampir garing, masukkan lada hitam, cili kering, capsicum, daun limau purut, cili padi dan daging bersama beras yang digoreng tadi. Goreng lagi dan balik-balikkan sekejap.

4.  Perahkan jus lemon atau limau nipis.  Gaul-gaulkan dan tutup api.





No comments:

Post a Comment