Monday, September 19, 2016

Beehoon Goreng Cili Padi



200 gm beehoon
100 gm tauge
2 pokok sawi
10 ekor udang
1 keping fish cake - dipotong nipis
5 biji fish ball
1/4 cawan air rebusan daging
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa
4 pokok daun kucai 
sedikit bawang goreng

Bahan tumbuk :
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi
2 sb udang kering

1.  Rendam/Rebus beehoon hingga lembut.  Bilaskan beehoon itu dengan air bersih dan toskan.

2.  Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.


3.  Masuk udang, fish ball dan fish cake.  Tumis sekejap dan masukkan sawi bersama air rebusan daging.

4.  Lepas itu masukkan beehoon.  Gaul-gaulkan hingga rata.

5.  Akhir sekali masukkan tauge, kucai dan garam.  Gaul-gaulkan sekejap dan tutup api.

Masa menghidang, taburkan bawang goreng.





No comments:

Post a Comment