Sunday, July 10, 2016

Rendang Daging Berempah



500 gm daging lembu - dipotong kiub
1 helai daun kunyit - dihiris
2 keping asam keping
1 sb gula melaka
2 sb kerisik
1/2 kg santan
3 sb minyak masak
garam

Bahan kisar :
15 biji cili padi /cili kering
2" kunyit hidup
1" lengkuas
1" halia
1 sb ketumbar biji
1 sb jintan manis
1 st jintan putih
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 batang serai

1.  Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing.

2.  Masuk daging dan sedikit air bagi melembutkan daging.  Gunakan api sederhana.

3.  Bila dah hampir kering, masukkan gula melaka, garam, asam keping, kerisik dan santan.  Masak hingga pecah minyak.  Masak gunakan api kecil.  

4.  Bila dah pecah minyak, masukkan daun kunyit.  Kacau-kacaukan dan masak lagi hingga rendang agak kering.  Kalau hendak rendang yang agak basah, bila dah pecah minyak, tutup api.






No comments:

Post a Comment