Sunday, September 27, 2015

Pau Sambal



1 cawan tepung gandum
1 st yis
1/2 cawan air suam
1 st gula pasir
1 biji telur
1 sb shortening / planta
sedikit garam
sambal goreng ikan bilis
1/2 biji timun


1.  Satukan air suam, yis dan gula pasir.  Biarkan yis mengembang.

2.  Satukan tepung gandum, garam dan shortening/planta.  Gaulkan.

3.  Masuk telur.  Gaulkan lagi hingga rata.  Kemudian masukkan campuran yis tadi.  Uli adunan hingga menjadi doh yang lembut.  Tutup doh dengan kain lembab dan biarkan ia naik mengembang.

4.  Tumbukkan doh ditengahnya bagi mengeluarkan angin dan ambil sedikit doh lalu dibulat-bulatkan.  Saiznya ikut suka.  Susun bebola itu atas dulang atau loyang yang ditabur sedikit tepung supaya tak melekat.


yang ni kes terlupa nak tabur tepung...
tu yang bebola tu melekat sedikit bila diangkat.

5.  Biarkan bebola pau itu naik sekejap.  Kemudian gorengkan pau itu dalam minyak yang banyak hingga kekuningan.

6.  Belah pau kepada dua tapi jangan putus.  Letak sambal ikan bilis dan timun.  Siap.







No comments:

Post a Comment