30 ekor ikan bilis basah/putih
5 biji cili padi - ditumbuk
2 biji cili merah - ditumbuk
3 batang serai - ditumbuk
1 helai daun kunyit - dihiris
5 ulas bawang merah - dihiris
1/4 cawan kelapa parut
garam
daun pisang
lidi pencucuk
1. Ikan dibersihkan dan dibuang tulang-tulangnya. Belah dua ikan itu dari bahagian perutnya. Keluarkan tulangnya.
2. Gaulkan ikan dengan bahan tumbuk, bahan yang dihiris, kelapa dan garam.
3. Daun pisang dipotong lebih kurang 7", lap dan layurkan atas api. Letakkan campuran ikan tadi atas daun pisang dan bungkus ikut suka hati. Aku bungkus macam bungkus kuih bongkok dan sematkan dengan lidi pencucuk di tepinya.
4. Panggangkan bungkusan itu di atas api dapur ataupun dalam oven. Kalau atas api dapur, pais tu agak kering sikit tapi jika dipanggang dalam oven, ia agak juicy sedikit.
No comments:
Post a Comment