Friday, September 18, 2015

Lemon Olive Oil Cake




1 cawan tepung gandum
5 biji kuning telur
1/2 cawan gula halus
4 biji putih telur
1/4 cawan gula halus
3/4 cawan olive oil
1 biji lemon 
chocolate untuk hiasan

1.  Panaskan oven pada suhu 350F / 270C.

2.  Sediakan loyang 8" ataupun 9"x5".  Lengserkan dengan planta dan taburkan sedikit tepung gandum.

3.  Parutkan lemon dan diperah jusnya.  Parutan lemon digaulkan ke dalam tepung.  Ketepikan.

4.  Sediakan 2 bekas untuk mengadun.  Satu bekas dipukul kuning telur bersama 1/2 cawan gula halus (high speed)  hingga pekat...Kurangkan kelajuan dan masukkan olive oil dengan jus lemon.

5.  Satu bekas lagi di pukul putih telur hingga bertanduk (high speed).   Kurangkan kelajuan dan masukkan 1/4 cawan gula.  Kemudian dimasukkan ke dalam adunan kuning telur tadi.  

Gaulkan hingga sebati dan tuang ke dalam acuan.

6.  Bakar lebih kurang 35'.  Bila telah masak, keluarkan dari oven dan biarkan ia sejuk didalam acuan selama 10 minit.  Kemudian barulah dikeluarkan dari acuan.  Deko ikut suka.





No comments:

Post a Comment