Tuesday, November 12, 2013

Oats Bar




2 1/2 cawan rolled oats
1/2 cawan kuaci hijau
1/4 cawan kismis
1/4 cawan apricot kering
5 sb golden syrup/madu
1 cawan butter
1/2 cawan gula perang

1.  Gaulkan rolled oats, kuaci, kismis dan apricot kering hingga rata.  Ketepikan.  Selain apricot kering boleh digunakan kurma atau prunes atau bahan lain yang disukai.



2.  Masukkan butter dan gula perang ke dalam periuk dan masak dengan api kecil hingga planta cair dan gula itu berbuih.  Masukkan pula golden syrup/madu.  Masak sekejap tapi berhati-hati jangan sampai hangit.



3.  Kemudian masukkan campuran oats tadi.  Gaulkan hingga sebati dan tuangkan ke dalam tray yang telah dialas dengan baking paper.  Padatkan dengan belakang sudu.  Ambil 1 sb golden syrup/madu dan taburkan di permukaan oats bar itu.







4.  Bakar oats bar itu pada suhu 160C selama 20 minit atau sehingga ia perang.  Lepas masak, potongkan empat persegi semasa masih panas lagi.  






No comments:

Post a Comment