Saturday, December 26, 2020

Ikan Kerapu Goreng & Kerabu Mangga




Bahan A :
1 ekor ikan kerapu
2 sb serbuk kunyit 
1 st garam

Bahan B :
1 biji mangga muda
1 biji tomato
1 biji cili padi 
2 ulas bawang merah
1 helai daun limau purut
2 biji limau kasturi
garam dan gula secukup rasa

1.  Ikan kerapu digaram-kunyit dan digoreng hingga garing.  Letak dalam pinggan dan ketepikan.

2.  Mangga dihiris memanjang.  Tomato dibuang empulurnya dan dihiris.  Cili padi, bawang merah dan daun limau purut juga dihiris.

3.  Campurkan mangga, tomato, cili padi, daun limau purut, gula dan garam.  Perahkan jus limau dan gaul rata.

4.  Letakkan kerabu mangga itu dalam pinggan ikan goreng tadi.






Friday, December 25, 2020

Biskut M&M

 

250 gm planta
150 gm brown sugar
2 biji kuning telur
250 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
1/2 st serbuk penaik
1 st esen vanila
50 gm badam cincang
1 cawan coklat m&m (paket coklat)

1.  Pukul planta dan brown sugar hingga kembang.
2.  Masuk kuning telur dan esen vanila.  Pukul lagi.
3.  Masuk pula tepung gandum, tepung jagung dan serbuk penaik yang telah diayak bersama.  Gaulkan hingga doh yang agak lembut.  
4.  Akhir sekali masukkan badam dan lebih kurang 1/2 cawan coklat m&m.  Gaul rata.
5.  Ambil 1 scoop adunan dan susun atas dulang pembakar.  Hiaskan dengan coklat m&m di atasnya.  Bakar biskut pada suhu 150C hingga kekuningan.  Keluarkan biskut dari oven tapi biarkan ia sejuk sekejap di atas dulang pembakar supaya biskut menjadi keras.




Tuesday, December 22, 2020

Butter Chicken

 
Masakan ini asalnya dari India.  Selain Butter Chicken, ia juga dipanggil Murg Makhani.


Bahan A :
500 gm ayam
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 cawan yogurt
1 sb jus lemon
1/2 st garam masala
sedikit garam

Bahan B :
3 biji tomato
40 gm badam/gajus
3 sb butter
6 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
2" kulit kayu manis
4 ulas bawang putih
1" halia
3 biji cili padi
1 sb serbuk cili
1 st serbuk kunyit
1 st halba
1 st garam masala
100 ml cooking cream atau santan pekat
250 ml air
1 pokok daun ketumbar
garam secukup rasa

1.  Ayam dipotong kecil.  Boleh gunakan isi ayam sahaja ataupun yang bertulang.  Gaulkan bersama semua bahan A dan biarkan lebih kurang 1/2 jam.

2.  Panaskan butter hingga cair.  Masukkan ayam tadi dan goreng hingga kekuningan.  Ketepikan.

3.  Tomato dan badam/gajus dikisar.  Bawang putih, halia dan cili padi ditumbuk.

4.  Bekas minyak menggoreng ayam tadi ditumis buah pelaga, bunga cengkih dan kulit kayu manis hingga naik bau.

5.  Masuk bahan tumbuk bersama serbuk cili, serbuk kunyit, halba dan garam masala.  Tumis hingga nampak garing sedikit.

6.  Masukkan pula bahan kisar tadi dan tumis lagi hingga mendidih.

7.  Akhir sekali masukkan cooking cream atau santan pekat dan air.  Bila mendidih masukkan ayam, daun ketumbar dan garam.  Biarkan mendidih lagi.  Jika terlalu pekat, tambah sedikit air.

Masakan ini semesti pekat supaya sesuai dicicah dengan roti canai.  Akan tetapi masakan ini mudah menjadi lebih pekat jika sejuk, maka perlu dipanaskan semula sambil ditambah air.  Sedap juga dimakan dengan nasi.