Tuesday, May 12, 2020

Blueberry Puff Pastry




4 keping puff pastry saiz 4"x4"
1/2 cawan ricotta cheese
1/4 cawan blueberry
1 biji kuning telur
sedikit gula pasir

1.  Dua keping puff pastry ditindihkan.  Potongkan dengan pisau 1/2" ke bahagian dalam puff pastry itu tapi jangan sampai putus.   Letak ricotta cheese  dan tabur sedikit gula pasir.  
2.  Tabur blueberry di atasnya dan bakar pada suhu 160c selama 15 minit atau hingga kekuningan.  Kalau nak manis, boleh tabur dengan ising sugar bila telah siap dibakar.






Sunday, May 10, 2020

Biskut Almond Eye



130 gm planta
60 gm gula ising
250 gm tepung gandum
1 biji kuning telur
1st esen vanila
100 gm cooking chocolate
60 biji badam

1.  Pukul planta dan gula ising hingga berkrim.
2.  Masuk kuning telur, esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
3.  Akhir sekali masuk tepung gandum sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.
4.  Canai doh dan terap dengan acuan bentuk mata atau sampan.  Susun biskut atas dulang pembakar yang telah dialas dengan baking paper.  Cucukkan bahagian tengah biskut itu dengan garfu.
5.  Bakar biskut pada suhu 150c lebih kurang 15 minit.  Biarkan biskut sejuk dahulu.
6.  Cairkan cooking chocolate menggunakan kaedah double boiler dan paipkan chocolate cair itu atas biskut dan letak sebijik badam ditenghnya.  Bila coklat telah keras, simpan biskut dalam balang kedap udara.







Friday, May 8, 2020

Pakora Kentang




200 gm kentang
1/3 cawan tepung dhal gram
2 sb tepung jagung
2 sb kacang dhal
1/4 biji bawang besar
1 biji cili hijau
1/2" halia
2 tangkai daun ketumbar
1 cawan minyak masak
garam secukup rasa

1.  Rebus kentang hingga lembut dan dipecah-pecahkan kasar-kasar.  Kacang dhal direbus hingga kembang.
2.  Campurkan semua bahan ke dalam kentang dan digaul rata.
3.  Panaskan minyak.  Ambil sedikit adunan itu dalam 1 sb dan ditekankan bahagian tengahnya supaya tidak terlalu tebal.
4.  Masukkan pakora itu ke dalam minyak panas dan digoreng hingga garing kekuningan.