Thursday, February 20, 2020

Mee Goreng Perencah Adabi




450 gm mee kuning
150 gm tauge
1 paket perencah mee goreng Adabi
10 biji fish ball
100 gm daging hiris
1/2 biji bawang besar - dihiris
1/2 cawan air rebusan daging
2 pokok daun sup - dihiris
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa (jika perlu)

1.  Panaskan minyak.  Tumis bawang besar hingga layu.



2.  Masuk perencah Mee Goreng Adabi, daging dan fish ball.  Tumis sekejap dan masuk air rebusan daging.  


3.  Biar ia kering sedikit dan barulah dimasukkan mee kuning. Fungsi air rebusan daging itu bagi menyumbang rasa yang enak dan biar ia kering sedikit baru dimasukkan mee kuning supaya mee tidak jadi kembang nanti.  Melainkan kalau nak buat mee basah.





4.  Masaklah sekitar 4-5 minit barulah dimasukkan tauge dan daun sup.  Masuk garam sedikit.  Gaul-gaulkan dan tutup api.  Jangan masak lama sangat nanti tauge jadi lembik.






Wednesday, February 19, 2020

Bee Hoon Sup Utara




200 gm bee hoon
1 sb serbuk kunyit
2 pokok daun sup 
4 biji limau kasturi
100 gm tauge
3 biji cili padi 
1/4 cawan lobak asin
sedikit bawang goreng

1.  Bee hoon direndam dengan serbuk kunyit hingga kuning.  Kemudian rebus bee hoon itu bersama air rendamannya hingga bee hoon lembut.  Toskan.

2.  Daun sup dan cili padi dihiris.  Lobak asin juga dihiris atau diracik halus.





Bahan untuk sup :
400 gm tulang lembu
200 daging lembu
4" kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1 st serbuk lada hitam
7 ulas bawang merah - ditumbuk 
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2" halia - diketuk
2 batang serai - diketuk
1500 ml air
1 sb rempah sup Adabi
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Panaskan minyak dalam periuk.  Tumis kulit kayu manis buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih, bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan. 

2.  Masuk halia dan serai.  Tumis sekejap dan masukkan lada hitam, tulang lembu, daging, air, rempah sup dan garam.  

3.  Masak hingga tulang dan daging lembut.  Keluarkan daging dan terus masak sup itu dengan api perlahan lebih kurang 1 jam.  Daging tadi dihiris dan diketepikan. 



Bahan untuk sambal :
1 cawan cili kisar
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cawan air
1/2 cawan minyak 
garam secukup rasa

1.  Bawang merah dan bawang putih ditumbuk kasar.
2.  Panaskan minyak.  Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.  
3.  Masuk cili kisar.  Tumis hingga pecah minyak.
4.  Akhir sekali masuk air dan garam.  Masak hingga mendidih macam sambal tumis.



Setelah semuanya siap, bolehlah dihidangkan dengan sup itu panas-panas.






Thursday, February 13, 2020

Kerabu Jantung Pisang



Jantung pisang memang sedap dibuat lauk.  Cuma kebanyakan jantung pisang yang dijual tu kita tak tahu dari pisang jenis apa.  Sesetengah jantung memang cantik cerah aje lepas direbus.  Sesetengahnya akan jadi lebam.

Aku masih ingat lagi arwah emak aku dulu memang dia pilih jantung pisang tertentu aje dibuat lauk.  Tu lah dulu tak nak ambil tahu tentang tu semua, dah tua-tua ni baru rasa menyesal.


1 biji jantung pisang
1/2 biji bawang besar 
1/4 cawan ikan bilis goreng
1/4 cawan kerisek
2 biji limau kasturi
garam dan gula secukup rasa

Bahan tumbuk :
5 biji cili merah
1 sb belacan bakar
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih

1.  Jantung pisang dikupas. Ambil bahagian dalamnya yang berwarna putih sedikit.  Hiriskan jantung pisang itu sambil direndam dalam air garam supaya tidak lebam.



2.  Rebus jantung pisang itu hingga lembut.  Bilaskan dengan air bersih dan toskan.


3.  Bahan-bahan tumbuk itu digoreng tanpa minyak hingga layu.  Lepas itu barulah ditumbuk semuanya.  


4.  Kemudian gaulkan bahan tumbuk bersama jantung pisang, bawang besar, ikan bilis, kerisek, garam dan gula.  Akhir sekali perahkan jus limau kasturi.