Sunday, July 10, 2016

Rendang Daging Berempah



500 gm daging lembu - dipotong kiub
1 helai daun kunyit - dihiris
2 keping asam keping
1 sb gula melaka
2 sb kerisik
1/2 kg santan
3 sb minyak masak
garam

Bahan kisar :
15 biji cili padi /cili kering
2" kunyit hidup
1" lengkuas
1" halia
1 sb ketumbar biji
1 sb jintan manis
1 st jintan putih
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 batang serai

1.  Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing.

2.  Masuk daging dan sedikit air bagi melembutkan daging.  Gunakan api sederhana.

3.  Bila dah hampir kering, masukkan gula melaka, garam, asam keping, kerisik dan santan.  Masak hingga pecah minyak.  Masak gunakan api kecil.  

4.  Bila dah pecah minyak, masukkan daun kunyit.  Kacau-kacaukan dan masak lagi hingga rendang agak kering.  Kalau hendak rendang yang agak basah, bila dah pecah minyak, tutup api.






Ketupat Goreng


5 biji ketupat - dipotong nipis
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
1 sb cili kisar
5-6 biji fish ball - dipotong tiga
2 biji telur
1/4 cawan ikan bilis 
1 helai daun kunyit - dihiris
1 sb sos tiram
2-3 helai daun limau purut
garam secukup rasa

1.  Bawang besar, bawang putih dan cili merah ditumis hingga garing kekuningan.

2.  Masuk cili kisar, fish ball dan ikan bilis.  Tumis lagi hingga  garing dan pecah minyak.



3.  Masuk sos tiram.  Gaul-gaulkan biar rata dan masukkan ketupat dan pecahkan telur.  Biarkan seketika.  Bila telur dah mula masak, gaulkan rata-rata sambil dimasak lagi hingga nampak garing sedikit.

4.  Kemudian masukkan daun kunyit, daun limau purut dan garam. Gaul lagi.  Masak sekejap dan tutup api.





Thursday, July 7, 2016

Kacang Kuda Goreng Berempah



1 cawan kacang kuda
1 sb rempah kari
1 st cili flakes
2 tangkai daun kari
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 sb ketumbar biji - ditumbuk kasar
1 st jintan manis - ditumbuk kasar
1 st jintan putih - ditumbuk kasar
1 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

1.  Rendam kacang kuda semalaman.  Kemudian direbus hingga empuk dan toskan.


2.  Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih,  semua bahan yang ditumbuk tadi dan daun kari hingga naik bau. 


3.  Masuk cili flakes, rempah kari dan daun kari.  Tumis sekejap. Bila dah hampir garing, masuk kacang kuda dan garam.  Tumis lagi.