Sunday, October 18, 2020

Udang Bakar Cheese



10 ekor udang harimau
1 cawan mozarella cheese
1 pokok daun ketumbar
2 sb salted butter
3 biji cili padi
1 biji tomato
2 ulas bawang putih
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk oregano

1.  Udang dipotong sedikit bulunya tanpa dibuang kulitnya.  Belah belakang udang dengan gunting atau pisau tajam.  Buang perutnya dan dibasuh bersih.
Susun udang atas dulang pembakar yang telah dialas dengan baking paper.  

2.  Daun ketumbar dan cili padi dihiris halus.  Tomato dibuang empulurnya dan didadu kecil.  Bawang putih dicincang halus.

3.  Cairkan butter dan biarkan suam sedikit.  Masukkan bawang putih, daun ketumbar, cili padi, tomato, serbuk lada hitam dan oregano.  Gaul rata.

4.  Letakkan bahan inti atas udang.  Taburkan mozarella cheese.  Boleh tabur sedikit lagi serbuk lada hitam jika mahu lebih pedas.

5.  Bakar udang hingga kemerahan.




No comments:

Post a Comment