Wednesday, October 21, 2020

Asam Pedas Ayam



4-5 ketul ayam
1 cawan cili kisar
6 tangkai daun kesom
1 kuntum bunga kantan - dibelah 2
1 sb serbuk lada hitam
1 batang serai - dititik
2 sb asam jawa
500 ml air
6 biji bendi
1/2 cawan minyak masak
garam secukup rasa

Bahan ditumbuk kasar :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sb belacan
3" kunyit hidup
1" halia

1.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
2.  Masukkan cili kisar dan tumis sekejap. 
3.  Kemudian masukkan serbuk lada hitam dan tumis lagi hingga garing.
4.  Bila hampir pecah minyak, masukkan ayam dan serai.  Tumis lagi hingga ayam masak dan cili meresap ke dalam ayam.
5.  Lepas itu masukkan air asam jawa secukupnya, bunga kantan, daun kesum, sayur bendi dan garam.  Biarkan hingga ayam dan bendi masak dan kuah mestilah pekat sedikit.








No comments:

Post a Comment