Saturday, October 24, 2020

Sup Ikan Merah

 

2 keping ikan merah
1 biji kentang - dipotong 4
1 biji tomato - dipotong 4
4" carrot - dipotong ikut suka
1 pokok daun sup - dipotong kasar
4-5 biji cili padi
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3" kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1 liter air
2 sb minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Bahan ditumbuk kasar :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2" halia

1.  Panaskan minyak dan tumis bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga bersama bahan tumbuk. 

2.  Masukkan juga kentang sekali supaya cepat empuk.  Tumis hingga naik bau dan bawang kekuningan.

3.  Masuk ikan dan biarkan seketika sambil balikkan ikan.  Lepas itu masukkan air, carrot, tomato dan garam.  Masa ni kentang pun dah mula empuk.  Bila mendidih, masukkan daun sup dan cili padi.  Tutup api.





No comments:

Post a Comment