Saturday, April 14, 2018

Masak Lemak Pucuk Ubi Keriting




200 gm pucuk ubi keriting
1 biji kelapa
2 1/2 cawan air untuk perah santan
2 batang serai
air secukupnya untuk celur pucuk ubi
garam secukup rasa

Bahan kisar :
7 biji cili padi
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sb udang kering
1 st serbuk kunyit



1.  Pucuk ubi keriting dipetik daun-daunnya.  Didihkan air dalam periuk dan celur pucuk ubi itu hingga lembut.  Lepas itu toskan.



2.  Kelapa diperah dengan 1 cawan air dijadikan santan pekat dan diperah lagi dengan 1 1/2 cawan air dijadikan santan cair.  Serai dititik.

3.  Masukkan bahan kisar dalam periuk bersama santan cair.  Didihkan.



4.  Kemudian masukkan pucuk ubi yang telah dicelur tadi dan dimasukkan juga santan pekat bersama serai.  Gunakan api perlahan dan biarkan ia mendidih sekali lagi sambil dikacau selalu supaya tidak pecah minyak atau kuah akan menjadi cair semula. 

5.  Akhir sekali masuk garam.




No comments:

Post a Comment